Önkéntes missziós gyakorlati program – MÖSZ

A verbita misszionáriusok és s Szentlélek Szolgálói Missziós Nővérek világi önkéntesek segítségét kérik, akik életükből 1 évet a misszióban történő segítésnek szentelnek.

Aki szívesen vállal önkéntes missziós szolgálatot, először egy információs hétvégén vesz részt, majd ezután dönthet arról, hogy valóban választja-e a missziót életének következő állomásaként. Akik így döntenek, a következő évben több alkalomból álló előkészítő képzésen vesznek részt. Ezalatt megismerhetik a célországokat is, ahova saját kérésükre, és a közvetítők szándéka alapján mehetnek.

A képzés díjtalan, de a képzés alatti szállás, ellátás költségeit mindenki maga fizeti. A képzés helyére utazás kötlségeit mindenki maga fizeti. A missziós országba való utazást (oda-vissza), a biztosítást, és esetleges ottani nyelvi továbbképzés költségeit az önkéntes fizeti.

Az önkéntes munka fejében a befogadó szervezet garantálja a szállást, az ellátást, a munkalehetőséget, a munkára felkészítést, és a közösséget – vagyis, hogy az önkéntes nem lesz egyedül gondjában-bajában.

Tekintve, hogy magyar gyakornokaink anyagi helyzete nem könnyű, de a rend és a nővérek igény esetén segítséget nyújthatnak szponzort találni a költségek egy részének fedezésére. Ennek sikerét sajnos garantálni nem tudjuk, csupán segítséget próbálunk nyújtani a nehezebb anyagi helyzetben levő érdeklődőknek.

Ismerd meg mások világát, és rajtuk keresztül magát Istent! Oszd meg életed egy részét más kultúrákban élő emberekkel! Merülj bele azok világába, akiknek kevesebb van, mint neked! És hagyd, hogy megajándékozzanak!Szeress meg idegen embereket, és így járulj hozzá egy testvériesebb világ építéséhez!

A magyarországi verbiták 2006-ban indították az első kurzust hazánkban. Ennek végén három önkéntest küldtünk ki Ghánába, Bolíviába és Indiába.

Önkénteseinket a Missionare auf Zeit (MaZ) nevű németországi szervezeten keresztül készítjük fel, és küldjük ki a célországba. A MAZ honlapja itt elérhető: MAZ

Jelentkezési feltételek

Várjuk a 18 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését, akiknek testi-lelki egészsége lehetővé teszi a munkát. Szükséges, hogy az önkéntes értsen egyet a katolikus hit főbb igazságaival és legyen kész arra, hogy önkéntesi ideje alatt látogatja azokat a szentmiséket, imaórákat, amelyeket a missziós vezetője számára előír.